Persbericht: Lifthing plaatst en installeert cyclotronen in UZ Leuven

Lifthing machine verhuis

Op woensdag 25 april 2018 hijst het Belgische riggerbedrijf Lifthing nv één van de drie hoogtechnologische protontherapieapparaten in het gloednieuwe onderzoeks- en behandelcentrum voor protontherapie van UZ Leuven. De cyclotron of deeltjesversneller, een realisatie van IBA, vormt het hart van de nieuwe bestralingsbehandeling die patiënten met kanker in het UZ Leuven wordt aangeboden. Lifthing nv takelt die dag één cyclotron, plaatst, monteert en installeert die ook. De tweede cyclotron en de gantry, het apparaat dat rond de patiënt draait, plaatsen we op andere dagen.  Doordat de site niet zo toegankelijk is, takelt een hijsportaal de apparaten . De hele operatie start om 10 uur. We nodigen u vriendelijk uit daarvan getuige te zijn.

Vrij complexe operatie

De opdracht is al moeilijk omdat het uiterste precisie en extreme voorzichtigheid vereist. De niet zo optimale bereikbaarheid van de omgeving maakt de operatie nog complexer dan ze al is. Het gloednieuwe onderzoeks- en behandelcentrum voor protontherapie bevindt zich op campus Gasthuisberg van UZ Leuven, te midden van bestaande gebouwen. Veel manoeuvreerruimte om de gantry van 75 ton en de twee cyclotronen van elk 57 ton op hun plek te krijgen, is er dus niet. Door de beperkte ruimte gebruiken we een 500 tons hijsportaal in plaats van een telescopische kraan.

Hoe werkt een hijsportaal?

Een hijsportaal is een mobiele rolbrug die in dit geval 500 ton aankan. Een portaal bestaat uit twee bruggen met takels waaraan de machines worden gehangen. IBA levert de apparaten aan op een vrachtwagen, Lifthing haakt de apparaten rechtstreeks van op die vrachtwagen in het hijsportaal, sleept ze over de bouwput heen en takelt het geheel tien meter naar beneden in de put. Alles verloopt uiterst precies, accuraat en voorzichtig. Beneden in de put staat het personeel van Lifthing klaar om alle componenten minutieus te installeren, met oog voor het kleinste detail. De volledige installatie van elk apparaat zal een aantal dagen tot weken in beslag nemen.

Volledig Belgische operatie

Het plaatsen van de gantry en de cyclotronen is een uitsluitend Belgische operatie, en daar mogen we best fier op zijn. Het Belgische bedrijf IBA ontwikkelt de hoogtechnologische apparaten. Het Belgische riggerbedrijf Lifthing nv plaatst en installeert ze in UZ Leuven, een Belgisch ziekenhuis.

Lifthing, ervaren riggerbedrijf

Lifthing heeft veel ervaring en expertise opgebouwd in het takelen van immens grote en zware apparaten. Met dit project demontreert Lifthing dat het een volledig pakket aanbiedt: industriële verhuizingen, machinetransport, montage en manipulatie, machineverplaatsing en transport met de laadkraan.

Bekijk hier de beelden van Kanaal Z.

Meer blogberichten